| FILMCLUB | 5 MUST SEE STOP-MOTIONS

Wie animatie zegt, ziet mij op de eerste rij zitten! Zonder schaamte geniet ik nog steeds van tekenfilms, en durf ik wel eens overschakelen naar Nickelodeon of Disney-channel. Vandaag laat ik je kennismaken met mijn favoriete stop motions.

Stop-motion

Stop-wat? Ik hoor het je al denken, wat is dit voor een raar beestje! Stop-motion is een techniek waarbij klei animatie frame per frame wordt gefilmd. Per frame wordt het personage enkel millimeters verplaatst, gaat er een handje omhoog en knippert het oog.

Nu je weet wat stop-motion is, kunnen we beginnen! Staat de popcorn al klaar?

  1. Coraline, 2009
    Het verhaal van Coraline gaat over een avontuurlijk meisje dat samen met haar ouders verhuist. Haar ouders hebben weinig tijd voor haar, dus gaat ze zelf op avontuur in hun nieuwe huis. Daar ontdekt ze een geheime deur naar de Andere Wereld, waar ze een Andere Moeder en Andere Vader heeft. Die haar de liefde geven die ze thuis niet krijgt. Wil jij meer weten over dit verhaal? Kijk dan snel de film op Netflix.Gebaseerd op het gelijknamige boek van Neil Gaiman.

tumblr_o5fc5gonyz1u9pjw4o1_500

Bron: Tumblr

2. Fantastic Mr Fox, 2009
Als trouwe stop-motion fan, kwam deze film uit de lucht gevallen. Desalniettemin is dit een van mijn favoriete omwille van zijn sterk verhaal, ludieke figuren en prachtige uitwerking.

In de film beroven meneer Vos en zijn vrouw een kippenboerderij, wanneer de twee tijdens de overval last komen te zitten, vertelt mevrouw Vos dat ze zwanger is. Meneer Vos moet haar beloven dat wanneer ze ontsnappen, hij een eerbaar beroep zal vinden en nooit meer zal stelen.

Jaren later gaat de familie Vos op zoek naar een nieuwe woonst, en vinden ze een boom met uitzicht op drie gigantische vleesboerderijen. Dit wekt herinneringen op voor Vos, zo besluit hij samen met zijn vriend Opossum nog één laatste meesteroverval te plegen. Benieuwd hoe dit spannende verhaal afloopt? Bekijk dan snel de film!

Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl.

tumblr_my9ozvxt5x1sd9xuzo1_500

Bron: Tumblr

3. Mary and Max, 2009
Tijdens mijn eeuwige zoektocht naar nieuwe stop-motions kwam ik dit pareltje tegen. Mary and Max gaat over het eenzame, achtjarige meisje Mary met een ietwat ongewone thuissituatie. Een moeder die drinkt en een vader die zijn uren dood met het opzetten van dieren. Nadat haar opa haar vertelt dat baby’s geboren worden aan de bodem van bierglazen, besluit Mary een brief te schrijven naar een Amerikaan om erachter te komen hoe baby’s daar geboren worden.

Onze gelukkige Amerikaan die Mary’s brief mocht ontvangen, is de introverte Max uit New York. Hij krijgt van Mary een brief met een zelfportret, en een reep chocolade. Ondanks zijn verwarring besluit hij een brief terug te schrijven over zijn leven in Amerika. Een penvriendschap is ontstaan! Hoe dit verhaal afloopt zal je zelf moeten ontdekken tijdens de film.

tumblr_odeubhfwba1v4a8wfo2_1280

Bron: Tumblr

4. The Nightmare before christmas, 1993
Als kind zag ik deze film altijd als trailer voor mijn videoband echt begon. Compleet onder de indruk van de excentrieke personages, de kerstsfeer en natuurlijk de liedjes (!) wou ik deze film maar al te graag zien. Helaas zat deze videoband nooit onder de kerstboom.

In een wereld der feestdagen vind je het stadje Halloween Town, dat volledig in het teken staat van Halloween. De plaatselijke Pumking King, Jack Skellington, is meester der verschrikking en leeft zich helemaal uit in het bang maken van mensen. Jaar in jaar uit staat Jack in voor deze opdracht, maar hij zou wel eens iets anders willen.

Hij komt terecht in Christmas Town waar hij wordt overweldigd door een gezellige, vredelievende sfeer. Hier was hij naar op zoek! Hij besluit om de rol van kerstman over te nemen, tegen de zin in van Sally. Wordt Jack de nieuwe kerstman, of kan Sally hem tegen houden? Schakel snel over naar deze film!

Het script is gebaseerd op het gelijknamige kort verhaal van Tim Burton.

tumblr_ofyvb6pc0f1sfj44oo2_500

Bron: Tumblr

5. The boxtrolls, 2014
Na al deze oudere films, is het tijd voor een recente variant.

The boxtrolls speelt zich af in Cheesebridge, een dorpje zoals de naam al doet vermoeden, dat verzot is op kaas. Onder de straten van Cheesebridge leven de boxtrolls, trollen gekleed in kartonnen dozen. Het is een vredelievend volkje dat ’s nachts de straten van Cheesbridge afzoekt naar vuilnis. Zo komen ze het weesjongetje Eggs tegen, en besluiten hem te adopteren.

Bovengronds gaat de ronde dat boxtrollen gevaarlijke wezens zijn die kinderen ontvoeren en vermoorden. Wil je weten of deze roddel waar is? Dan moet je toch maar eens de film bekijken!

tumblr_ns8x5wylzv1thj7ndo2_500

Bron: Tumblr

Tijd om je favorieten aan te passen, en deze films toe te voegen! Hopelijk heb je nog wat plaats op je lijst, want bereid je maar voor op een deel twee van mijn favorieten.

XOXO,
Estée

Advertenties

2 gedachtes over “| FILMCLUB | 5 MUST SEE STOP-MOTIONS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s